Pirmą kartą Lietuvoje – milžiniškų Kinijos žibintų festivalis

Šią žiemą pirmą kartą Lietuvoje vyksta amžių tradicijomis alsuojantis šviesos festivalis „Didieji Kinijos žibintai“. Nuo lapkričio 24 dienos iki pat sausio 6 dienos Pakruojo dvare laukia milžiniškų šviesos skulptūrų parkas,  teatralizuoti šou ir šventinė mugė.
Didžiausioje Lietuvoje išlikusioje dvaro sodyboje kūrėjai iš Kinijos įrengė daugiau nei dvidešimt teminių šviesos instaliacijų. Festivalyje nušvito 40 metrų ilgio drakonas, pandų ir flamingų sodai, Pelenės karieta, elnių miškas ir daug kitų pasakiškų būtybių.
Viso šventinio laikotarpio savaitgaliais ir Kalėdų dienomis vyksiančiame festivalyje „Didieji Kinijos žibintai“ teatralizuotuose šou pasirodys Lietuvos ir Kinijos aktoriai. Į Pakruojo dvarą specialiai iš Kinijos atvyko ir įvairūs amatininkai, kviečiantys iš arti pamatyti egzotiškus dirbinius ir jų kūrimo procesą. Renginio lankytojų laukia šventinė mugė, Rytų virtuvės skoniai, susitikimai su Kalėdų seneliu ir dvariškos pramogos.
Apie festivalį „Didieji Kinijos žibintai“: https://youtu.be/xrqAdJMzUR0
„Mums didelė garbė, kad mūsų dvaro prieigas nušviečia šiame krašte dar neregėtas festivalis, kuris į magišką šviesos kelionę kviečia žiemos tamsybių metu. Tai proga pasisemti visus metus lydėsiančios stebuklingos energijos iš žemės, vandens, oro būtybių ir net paties ugnies valdovo drakono pavidalus gavusių milžiniškų žibintų“, - sako kiekvieną savaitgalį lankytojus iš įvairių kraštų sutinkantis Pakruojo dvaro Baronas.
Kinijos žibintų festivalių šaknys siekia daugiau nei 2000 metų. Šia švente kinai žymi paskutinę savo Naujų metų šventimo dieną. Bėgant laikui, iš žibintų pradėti kurti spalvingi, sudėtingo dizaino objektai, o tokie festivaliai išpopuliarėjo ir kitose šalyse. Pasakojimai byloja, kad XIX amžiuje ne vienas Lietuvos dvarininkas rodė ypatingą susidomėjimą Kinijos kultūra ir ryšių mezgimu tolimuosiuose Rytuose. Ši mada neaplenkė ir Pakruojo dvaro šeimininkų.
Pakruojo dvaras - didžiausia Lietuvoje išlikusi dvaro sodyba su 26 pastatų ansambliu, kurioje realiu laiku yra atkuriamas XIX a. pab. – XX a. pr. dvaro gyvenimas. Prieš metus Pakruojo dvaras EDEN apdovanojimuose buvo įvertintas kaip viena iš 18 patraukliausių kultūrinio turizmo vietų Europoje. Festivalį „Didieji Kinijos žibintai“ Pakruojo dvaro komanda rengia drauge su Kinijos kompanija „Haitian Culture“. Ši tarptautinė kompanija per dvidešimt gyvavimo metų Kinijos žibintų šventes surengė daugiau nei 40-yje šalių.

Komentarai 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą