Investicijos miškui veisti

Vilkaviškio rajono savivaldybės Ramoniškių kaime ūkininkaujanti Valuckų šeima ne tik augina bulves, bet ir aktyviai veisia mišką. Parama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Investicijos į miško plotų plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos srities „Miško veisimas“ programa pasinaudojo net keli Valuckų šeimos atstovai. 2018 metais dalį žemių jaunais medžiais apsodino ir Alvytė Valuckienė.

Praplėtė mišką

A. Valuckienė pasakoja: dalį savo žemės ji nutarė apsodinti mišku, o parama tam buvo didelė paspirtis.

– Ne visa žemė buvo tinkama žemės ūkio veiklai – kai kurių plotų našumo balai labai prasti, ypač tų, kurie yra prie miško. Užuot vargę su tomis žemėmis, nusprendėme jas apsodinti mišku ir tarsi jį pratęsti. Reikia pripažinti, kad jei ne parama, vargu ar būtumėme ryžęsi tokiam žingsniui. Kad ir kaip būtų, tai nemažos investicijos. Laimei, paraišką užpildėme sėkmingai ir paramą gavome.

Kai medžius sodinome, jie buvo dar visai nedideli, o šiandien jau iš tolo matosi medžių masyvas. Prieš dešimt metų brolio, taip pat pasinaudojant parama, sodintas miškas dar masyvesnis. Jame jau gali pasivaikščioti ir vieną kitą grybą rasti. Tikiu, kad miškas – puiki investicija ir palikimas ateities kartoms. Be to, tai yra didžiulis moralinis pasitenkinimas. Medžiams skirtų plotų visai negaila. Suprantu, kad apsodinti mišku jie kuria didesnę pridėtinę vertę nei apsodinti žemės ūkio kultūromis, – sakė mišką Vilkaviškio rajone įveisusi A. Valuckienė.

Svarbu žemės nuosavybė, amžius ir statusas

Šiuo metu Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) kaip tik priima paraiškas paramai gauti pagal veiklos sritį „Miško veisimas“, pagal kurią kompensuojamos naujam miškui veisti skirtos išlaidos. Šiam paraiškų priėmimo etapui skirta 9 283 964 Eur paramos lėšų. Svarstantys ar norintys pretenduoti į paramą miškui veisti paraiškas NMA arba per  ŽŪMIS portalą turėtų pateikti iki lapkričio 16 dienos. Jas teikti gali juridiniai ir ne jaunesni kaip 18 metų amžiaus fiziniai asmenys, kuriems  žemė, planuojama apželdinti mišku, priklauso nuosavybės teise, ir savivaldybės, kurios tokią žemę valdo patikėjimo teise.

Daugiau balų, daugiau šansų

Privalomas mažiausias paramos paraiškų atrankos balų skaičius – 30. Jei paramos paraiškų atrankos vertinimo metu nustatoma, kad šiai paraiškai neskirta privalomo mažiausio 30 balų skaičiaus, ji atmetama. Tačiau juos surinkti nėra sunku, nes, pavyzdžiui, 20 balų skiriama visiems su paramos paraiška pateiktiems projektams, kurie skirti tik miško žėliniais apaugusiam plotui prižiūrėti, saugoti ir ugdyti, taip pat miškui veisti miško žėliniais apaugančiame plote, kuriame reikalingas tik papildomas želdinimas.

Jei daugiau nei 50 proc. ploto, kuriame numatomas veisti miškas, priskiriama prie vietovių, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių, skiriama 15 balų, lygiai tiek balų galima gauti, kai mišką ketinama veisti  žemėje, kurios bent vieno sklypo našumas yra iki 32 balų imtinai. 15 balų galima gauti, jei visi su paramos paraiška pateikti projektai suprojektuoti taip, kad beržai, pušys, eglės ar juodalksniai arba jų kombinacija želdinių sudėtyje sudaro daugiau kaip 80 proc. apsodinamo miško. Jei miškas veisiamas savivaldybės teritorijoje, kurios miškingumas yra iki 33,3 proc., – skiriama 10 balų. Kai pareiškėjas yra fizinis asmuo, jis gauna 15, kai juridinis, – 10 balų. Atskirais atvejais galima gauti daugiau papildomų balų.

Foto: Iki lapkričio 16 dienos užpildę paraiškas pagal KPP priemonės „Investicijos į miško plotų plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos sritį „Miško veisimas“ pareiškėjai gali pasidalyti 9 283 964 eurus paramos lėšų. Ričardo Pasiliausko nuotrauka

zum-logo-svetainei.jpg


 

Komentarai 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą