Kaip skirtingas maisto tipas veikia jūsų katės sveikatą?

Kiekvienas kačių savininkas iš pradžių klausia savęs, kokio tipo ėdalas geriau tinka jo augintiniui: sausas ar drėgnas? Šiame straipsnyje pateikiami pagrindiniai abiejų rūšių maisto skirtumai, privalumai ir trūkumai.

 

Kas geriau katėms: sausas ar drėgnas maistas?

 

Kačių ėdalas ir jo asortimentas labai įvairus, todėl pasirinkti ne visada lengva. Tai, kuris maistas ar mitybos tipas galiausiai tinkamiausias jūsų katei, priklauso nuo įvairių veiksnių ir negali būti apibendrintas. Faktas yra tas, kad nesvarbu, ar tai sausas, ar drėgnas ėdalas, jei deklaruojama, kad tai visavertis pašarų mišinys, jame yra visų svarbių maistinių medžiagų, reikalingų katės gyvenimui. Nepaisant to, abiejų rūšių maistas turi privalumų ir trūkumų, į kuriuos reikia atsižvelgti atsižvelgiant į jūsų katės poreikius ir sveikatą.

 

Skirtumai: sausas ir drėgnas maistas

 

Pagrindinis drėgno ir sauso maisto skirtumas yra vandens kiekis. Drėgname maiste šis kiekis yra labai didelis (paprastai 60-85 proc.), o sausame maiste dėl specialių gamybos procesų jis sumažėja iki nedidelio kiekio (paprastai mažiau nei 10 proc.).

 

Tai turi įtakos keliems aspektams, į kuriuos reikia atsižvelgti renkantis:

 

  • Sveikata

 

Kačių ėdalo kokybė nepriklauso nuo jame esančio vandens kiekio - sauso ar šlapio ėdalo yra visų kokybės lygių.

 

Tačiau drėgnas ėdalas, palyginti su sausu ėdalu, turi tam tikrų privalumų, kurie turi įtakos katės sveikatai. Pavyzdžiui, didelis vandens kiekis gali padėti išvengti inkstų problemų ar šlapimo takų ligų.

 

Be to, sausą maistą ėdančios katės dažniau turi antsvorio. Tačiau sauso ėdalo privalumas yra tas, kad jis daug labiau nei drėgnas maistas skatina katės dantų apnašų dilimą.

 

  • Galiojimo laikas

 

Kadangi sausame maiste beveik nėra drėgmės, šio tipo maistas ypač ilgai galioja. Privalumas tas, kad sausą maistą galima palikti dubenėlyje kelias dienas ir jis nesuges.

 

Kitaip yra su drėgnu maistu. Dėl didelio vandens kiekio jis linkęs greitai sugesti, kai tik atidaromas. Todėl labai svarbu atidarytas konservų dėžutes laikyti sandariai uždengtas šaldytuve ir greitai jas ištuštinti.

 

Be to, nepalikite maisto likučių dubenėlyje ilgiau nei parą - tai ypač svarbu, kai temperatūra aukšta.

 

  • Skonis

 

Kaip ir žmonės, katės turi skirtingus skonius. Daugelis mūsų augintinių taip pat laikomi itin išrankiais valgytojais.

 

Kačių ėdalą dažnai renkamės ne pagal skonį, o pagal tai, ar jį sudaro sausi kroketai, ar sultingi kąsneliai.

 

Todėl tik pabandę duoti skirtingo tipo maistą sužinosite, kokį jį mėgsta jūsų augintinis.


 

Komentarai 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą