Kaip reabilitacija gali pagerinti jūsų gyvenimo kokybę?

Staigus sužalojimas, nelaimingas atsitikimas ar lėtinė liga gali ištikti kiekvieną, nepriklausomai nuo lyties ar amžiaus. Šiuolaikinė medicina turi veiksmingų būdų gydyti daugelį ligų ir traumų - daugeliu atvejų labai svarbi gydymo dalis yra reabilitacija. Kas tai yra ir kodėl ji tokia svarbi?

 

Kas yra reabilitacija?

 

Yra daug mokslinių reabilitacijos apibrėžimų. Apskritai galima daryti prielaidą, kad reabilitacija yra gydymo procesas - tiek fizinis, tiek psichologinis - kuris pagreitina natūralų organizmo, kovojančio su liga ir (arba) trauma, atsinaujinimo procesą ir sumažina fizines, psichologines ir socialines ligos pasekmes. Daugelis žmonių iš pradžių reabilitaciją sieja su pratimais ar procedūromis, kurias žmonės atlieka po raumenų ir kaulų sistemos traumų ir ligų: lūžių, išnirimų, sumušimų, degeneracinių būklių ir kt. Be abejo, ortopedinė reabilitacija yra plačiai žinoma, tačiau tai nereiškia, kad ji yra vienintelė. Iš tikrųjų tinkama reabilitacija turėtų būti taikoma daugelio kitų ligų, įskaitant širdies ir kraujagyslių, vėžio, ginekologinių ir LOR ligų, kvėpavimo ir nervų sistemos sutrikimų, taip pat psichiatrijos, gydymo procese. Reabilitacija Vilniuje yra labai populiarus pasirinkimas ir ji gali apimti įvairias veiklas, tarp jų:

 

  • fizinės terapijos procedūros,
  • SPA metodai,
  • balneologiniai metodai,
  • kineziterapija,
  • PNF terapija arba Vojta terapija,
  • psichoterapija,
  • logopedinė terapija,
  • ergoterapija.

 

Kaip reabilitacija gali pagerinti gyvenimo kokybę?

 

Kiekviena liga ar trauma daro neigiamą poveikį bendram paciento gyvenimui. Jos gali būti tiesiogiai pavojingos gyvybei, sukelti skausmą, lemti laikiną ar nuolatinį neįgalumą ir priklausomybę, dažnai turi įtakos psichologinei būklei ir gali paveikti socialinius bei materialinius gyvenimo aspektus. Reabilitacijos tikslas - kiek įmanoma paspartinti paciento grįžimą prie visiškos sveikatos ir (arba) darbingumo, o jei tai neįmanoma - tiesiog pagerinti paciento gyvenimo kokybę, sumažinti jo patiriamus nepatogumus ir sudaryti sąlygas kuo didesniam savarankiškumui. Svarbu nepamiršti, kad paciento sveikatos būklė po traumos ar dėl tam tikros ligos formuojasi individualiai. Todėl taikomi skirtingi reabilitacijos metodai, duodantys skirtingus rezultatus. Vieniems pacientams reabilitacijos galimybių viršūnė bus savarankiškumo išlaikymas valgymo ar tualeto atžvilgiu, kitiems - visiškas sveikatos, fizinės būklės, socialinių ir profesinių funkcijų sugrąžinimas. Tačiau kiekvieną kartą reabilitacija sutrumpina gydymo laikotarpį, pagerina rezultatus, palengvina neįgalumą ir sumažina komplikacijų bei ligos ir (arba) traumos pasikartojimo riziką.

 

Komentarai 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą