UTENOS APSKRITIES POLICIJA SĖKMINGAI ĮGYVENDINO TARPTAUTINĮ PROJEKTĄ

Utenos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (toliau – Utenos aps. VPK) kartu su partneriais sėkmingai baigė įgyvendinti INTERREG V-A Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos projektą Nr. LLI-082 „Sinerginės saugumo platformos sukūrimas Rytų Latvijos ir Lietuvos pasienyje“, „SYNERGY FOR SECURITY“.
Pagrindinis projekto tikslas – sukurti sinerginę saugumo platformą Rytų Latvijos ir Lietuvos pasienyje, kuri palengvintų krizinių situacijų valdymą ir sprendimus.
Projekto trukmė – nuo 2017-05-17 iki 2020-03-16. Pagrindinis projekto partneris – Latvijos valstybinė policija ir 7 partneriai – Utenos aps. VPK, Latvijos valstybinė pasienio valdyba, Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnyba, Utenos, Molėtų rajonų, Karsavos ir Kraslavos savivaldybės.
Projektas įgyvendintas penkiais etapais, kurių metu Utenos aps. VPK organizavo 2 tarptautinius seminarus: 2017 m. spalio 16–18 dienomis „Tarptautinis ekstremalių situacijų valdymas“ ir 2018 m. kovo 28-29 dienomis tarptautinis seminaras „Nusikaltimai elektroninėje erdvėje ir terorizmas“. 2018 m. gegužės 7–11 dienomis organizuotas Latvijos ir Lietuvos teisėsaugos delegacijos vizitas į Nyderlandų Karalystę ir Vokietiją. Surengtos keturios prevencinės saugumo akcijos vaikų ugdymo įstaigose. Vykdant projektą Utenos aps. VPK įsigijo keletą naktinio matymo ir termovizorinius žiūronus, įranga skirta pasiklydusių, dingusių asmenų ar nelegalių migrantų paieškai. Utenos aps. VPK dalyvavo kitų Projekto partnerių rengiamuose, seminaruose, mokymuose ir iniciatyvinės darbo grupės susitikimuose.
Paskutiniame projekto etape buvo pabaigtos svarbiausios, techniškai sudėtingiausios projekto veiklos, pasiektas projekto tikslas – Sinerginės saugumo platformos sukūrimas Rytų Latvijos ir Lietuvos pasienyje. Lietuvos ir Latvijos teritorijose buvo sukurtos intelektualios vaizdo kamerų sistemos su galimybe nuskaityti ir atpažinti valstybinius transporto priemonių numerius. Šis novatoriškas technologinis sprendimas atnešė didžiulę naudą dviems valstybėms tiriant sunkias ir labai sunkias nusikalstamas veikas „karštaisiais pėdsakais“, terorizmo ir nelegalios migracijos grėsmėms šalinti. Sukurtos Transporto priemonių valstybinių numerių nuskaitymo sistemos jungia apie 40 kamerų Lietuvos ir Latvijos teritorijoje. Įdiegtos sistemos prisidėjo prie saugios aplinkos kūrimo bei Šengeno erdvės apsaugos.
2020 m. vasario 28 d. Baigiamajame susitikime kuris vyko Utenos aps. VPK visi aštuoni projekto partneriai sutarė, kad projekto tikslas buvo ambicingas, novatoriškas ir keliantis didžiulius iššūkius kiekvienam.
Utenos aps. VPK viršininkas Vytautas Vaiškūnas, akcentavo, kad eiti nežinomu ir nepramintu keliu yra sunkiau, tačiau tai vienijo ir skatino bendradarbiauti, sveikai konkuruoti ir tobulėti. Projekte susibūrė inovatyvi, pozityvi, komunikabili ir į rezultatą orientuota tarptautinė komanda. Tai padėjo pasiekti vieną iš ilgalaikių projekto tikslų – Latvijos ir Lietuvos policijos, pasienio ir savivaldybių glaudus ir efektyvus tarpinstitucinis bendradarbiavimas.
Pasiekę tikslą išsiskyrėme su šypsenomis, kad susitiktumėme kitose iniciatyvose. Utenos aps. VPK Projekto koordinatorė Asta Šuminienė.
Straipsnis parengtas naudojant Europos Sąjungos finansinę paramą. Už šio straipsnio turinį atsako Utenos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, jis neatspindi Europos Sąjungos nuomonės.

projekto_logo.jpginterreg_logo.jpg

 

Komentarai 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą