Poliniai pamatai: kaina yra tik viena iš priežasčių, kodėl verta rinktis šią galimybę

Skiriami keli pagrindiniai pamatų tipai, todėl dažnu klausimu tampa tai, kuri pasirinkimo galimybė galėtų būti optimaliu pasirinkimu. Tenka pastebėti, kad paskutiniu metu vis dažniau pasirenkami poliniai pamatai: kaina ir didelės pritaikymo galimybės yra vienos svarbiausių priežasčių, kodėl toks pasirinkimas sulaukia tikrai nemažo susidomėjimo. Tinkamiausias pamatų tipas visuomet yra parenkamas atsižvelgiant į konkrečią situaciją, todėl pravartu apžvelgti pagrindines pamatų savybes, jų privalumus bei trūkumus.

Poliniai pamatai

Šio tipo pamatai pasižymi didele laikomąja galia, tad net ir tuomet, jei numatomos ganėtinai didelės apkrovos, toks pasirinkimas gali būti iš tiesų palankus. Tokio tipo pamatus dažniausiai nusprendžiama rinktis tais atvejais, kada gruntas yra ganėtinai silpnas: tokiu atveju įrengti kito tipo pamatus gali būti labai sudėtinga ar net neįmanoma, todėl toks pasirinkimas tikrai gali būti vienas geriausių. Poliniai pamatai įprastai yra montuojami maždaug 6-12 metrų gylyje, tačiau žemės darbų apimtis nėra labai didelė: gruntas gręžiamas tik tose vietose, kuriose bus įrengiami poliai. Tokių pamatų įrengimas reikalauja gerokai mažiau laiko, todėl tai teigiamai atsiliepia ir darbų kainai. Kai pasirenkami poliniai pamatai, kaina tampa mažesnė nei tada, kai nusprendžiama įrengti kitų tipų pamatus.

Seklieji pamatai

Tokio tipo pamatai montuojami iškastose duobėse, kurios vėliau yra užpilamos gruntu. Įprastai tokių pamatų gylis yra maždaug 3-5 m, o jų konstrukcija gali būti monolitinė arba surenkama. Jei nusprendžiama rinktis monolitinę konstrukciją, užtikrinamas kur kas didesnis pastato stabilumas, taigi, tokie pamatai gali atlaikyti net ir labai dideles apkrovas. Svarbu žinoti, kad seklieji pamatai gali būti įrengiami tik tuo atveju, jei gruntas yra pakankamai stabilus, nes priešingu atveju pamatų įrengimo darbų eiga gali būti pernelyg sudėtinga.

Gilieji pamatai

Kaip ir sako pats pavadinimas, tokio tipo pamatai yra įrengiami pakankamai giliai (10-60 m gylyje). Tokio tipo pamatai gali atlaikyti net ir labai didelį slėgį, todėl jie gali būti pasirenkami masyvioms pastatų konstrukcijoms. Nors įrengiant tokio tipo pamatus galima užtikrinti iš tiesų puikų rezultatą, tačiau gyvenamosios paskirties namų statybose jie naudojami tik išimtiniais atvejais. Giliųjų pamatų įrengimas yra nepigus, be to, įrengimo darbai reikalauja nemažų išlaidų.

Į ką vertėtų atsižvelgti renkantis pamatų tipą?

Pirmiausia visada svarbu įvertinti grunto savybes. Tuo atveju, jei gruntas nėra pakankamai stabilus, geriausiu pasirinkimu gali būti poliniai pamatai, kurie pamatų įrengimo procesą pavers gerokai paprastesniu. Jei pasirenkami poliniai pamatai, kaina, lyginant su kitų pamatų tipais, tampa gerokai mažesnė, be to, darbų eigoje sunaudojama mažiau betono ir armatūros. Taip pat visada svarbu pasikonsultuoti su specialistais, kurie įvertins konkrečią situaciją ir padės paprasčiau išsirinkti tokį pamatų tipą, kuris tiktų vietovei būdingoms geologinėms sąlygoms.

 


 

Komentarai 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą