Kur Vilniuje arba Kaune priduoti nebenaudojamą akumuliatorių

Sužinokite, kur galite priduoti nebereikalingus akumuliatorius Vilniuje ir Kaune. 

KAUNAS:

Kaunakiemis (Savanorių pr. 286, 49474 Kaunas, Lietuva).

Didelių gabaritų ir pavojingų atliekų priėmimo aikštelė (Ašigalio g.), Kauno RATC (Ašigalio g. 20A, 49228 Kaunas, Lietuva).

Didelių gabaritų ir pavojingų atliekų priėmimo aikštelė (Kuršių g.), Kauno RATC (Kuršių g. 9e, 48144 Kaunas, Lietuva).

Žaliųjų atliekų surinkimo ir kompostavimo aikštelė (Nemajūnų g.), Kauno RATC (Nemajūnų g. 15A, 52455 Kaunas, Lietuva).

VILNIUS

Vilniuje yra keletas vietų, kur galite priduoti nebereikalingus akumuliatorius:

Utilizatorius.lt - Drujos g. 2, 11342 Vilnius, Lietuva. Darbo laikas: pirmadienis-penktadienis 8:00-17:00.

Vilniaus atliekų sistemos administratorius - Konstitucijos pr. 3, 09308 Vilnius, Lietuva. Darbo laikas: pirmadienis-penktadienis 8:00-17:00.

VSA Vilnius - Lentvario g. 15, 02300 Vilnius, Lietuva. Darbo laikas: pirmadienis-penktadienis 8:00-17:00, šeštadienis 8:00-16:30.

Akumuliatorių servisas - P. Lukšio g. 16, 08222 Vilnius, Lietuva. Darbo laikas: pirmadienis-penktadienis 8:00-19:00, šeštadienis 9:00-15:00. 

UAB EKOTERA Kirtimų g. 61, Vilnius, Lietuva, LT-02244. www.lauzosupirkimas.lt. (akumuliatoriaus supirkimas Vilniuje).

Reikalingas paruošimas

Nors tikslūs reikalavimai gali skirtis priklausomai nuo supirkimo vietos, šie bendri patarimai padės užtikrinti sklandų procesą. Išimkite akumuliatorių iš įrenginio: atsargiai išimkite akumuliatorių iš prietaiso, kuriame jis buvo naudojamas. Uždėkite apsauginę dangą: jei įmanoma, uždenkite akumuliatoriaus kontaktus izoliacinė juosta arba kitu tinkamu būdu, kad išvengtumėte trumpųjų jungimų. Nepažeiskite korpuso: stenkitės nepažeisti akumuliatoriaus korpuso, nes tai gali paveikti jo saugumą ir vertę. Patikrinkite, ar nėra išsiliejusių medžiagų - jei akumuliatorius yra pažeistas ir iš jo išsiliejo kokios nors medžiagos, būtinai apie tai informuokite supirkimo vietos darbuotojus.

Ką reikia žinoti prieš vežant akumuliatorių:

Akumuliatoriaus tipas: įsitikinkite, kokio tipo akumuliatorius turite (švino rūgšties, ličio jonų ir kt.), nes ne visos supirkimo vietos priima visus tipus.

Akumuliatoriaus būklė: kuo geresnė akumuliatoriaus būklė, tuo didesnė tikimybė, kad už jį gausite daugiau pinigų.

Supirkimo taisyklės: prieš veždami akumuliatorių, pasidomėkite konkrečios supirkimo vietos taisyklėmis ir reikalavimais.

Supirkimas - atsakingas sprendimas

Akumuliatorių supirkimas yra atsakingas sprendimas dėl kelių svarbių priežasčių:

Senuose akumuliatoriuose yra daug kenksmingų medžiagų, tokių kaip švinas, kadmis, gyvsidabris. Jei šie akumuliatoriai tiesiog išmetami į šiukšliadėžę ar gamtą, šios medžiagos gali patekti į dirvožemį, vandenį ir orą, taip užteršdamos aplinką ir kenkdamos žmonių sveikatai bei gyvūnijai. Tinkamas akumuliatorių perdirbimas leidžia saugiai išgauti vertingas medžiagas ir sumažinti neigiamą poveikį aplinkai. Akumuliatorių gamybai naudojamos ne tik energijos ištekliai, bet ir įvairūs mineralai. Perdirbant senus akumuliatorius, galima išgauti dalį šių medžiagų ir panaudoti jas naujų akumuliatorių gamybai. Tai padeda taupyti gamtinius išteklius ir mažinti naujų akumuliatorių gamybos poveikį aplinkai. Tinkamai perdirbant akumuliatorius, sumažėja atliekų kiekis, kuris patenka į sąvartynus. Tai padeda išsaugoti vietos ir sumažinti poreikį kurti naujus sąvartynus. Akumuliatorių perdirbimas gali būti pelningas verslas, nes iš jų galima išgauti vertingas medžiagas, tokias kaip metalai. Tai skatina kurti naujas darbo vietas ir stiprinti ekonomiką.

Akumuliatorių perdirbimą reglamentuoja gana sudėtinga teisinių aktų sistema, skirta užtikrinti, kad šios pavojingos atliekos būtų tvarkomos saugiai ir aplinkai nekenksmingai.

Pagrindiniai teisės aktai, reglamentuojantys akumuliatorių perdirbimą Lietuvoje ir Europos Sąjungoje:

Europos Sąjungos direktyvos:

Baterijų ir akumuliatorių direktyva: ši direktyva nustato bendrus reikalavimus baterijoms ir akumuliatoriams, įskaitant jų gamybą, rinkodarą, naudojimą ir atliekų tvarkymą. Ji apibrėžia gamintojų atsakomybę už baterijų ir akumuliatorių atliekų surinkimą, perdirbimą ir utilizavimą.

Atliekų direktyva: ši direktyva nustato bendrus atliekų tvarkymo principus Europos Sąjungoje, įskaitant atliekų prevenciją, perdirbimą ir utilizavimą. Ji taip pat apibrėžia pavojingųjų atliekų, kurioms priskiriami ir akumuliatoriai, tvarkymo reikalavimus.

Lietuvos Respublikos teisės aktai:

Atliekų tvarkymo įstatymas: šis įstatymas įtvirtina atliekų tvarkymo pagrindus Lietuvoje, įskaitant atliekų prevenciją, surinkimą, perdirbimą, utilizavimą ir šalinimą. Jis taip pat reglamentuoja pavojingųjų atliekų, tarp jų ir akumuliatorių, tvarkymą.

Kiti su aplinkos apsauga susiję teisės aktai: pavyzdžiui, Oro apsaugos įstatymas, Vandens įstatymas ir kt., nustato papildomus reikalavimus, užtikrinančius, kad akumuliatorių perdirbimo metu nebūtų teršiama aplinka.

Komentarai 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą