Kasdienių įpročių kaina

Kasdieniai įpročiai nebūtinai yra blogi ar geri. Tačiau dėl vieno dalyko galima sutikti – jie kainuoja daug pinigų. Pagrindinė problema, kuri yra pastebima psichologų: mes nebematome savo įpročių, nes jie būna mūsų kasdienybės, rutinos dalis. Todėl tradicinis mėgavimasis kava mieste ar žurnalų pirkimas gali pasirodyti labiau reikalingu ir natūraliu dalyku nei finansiškai ydingu įpročiu.

Asmeniniai finansai ir daug pinigų kainuojantys įpročiai:

  • rūkymas;
  • alkoholio vartojimas;
  • kavos gėrimas mieste;
  • pietavimas mieste;
  • kas savaitiniai/ mėnesiniai žurnalai
  • kiti žalingi įpročiai.

Tai tik keletas situacijų, kurioms žmonės išleidžia gana nemažą dalį savo turimo biudžeto. Tačiau norint susitvarkyti su įpročiais, kurie skatina pinigų eikvojimą, reikia suprasti, šių įpročių priežastis. Paprastai jos būna  dvi: stresas arba nuobodulys. Žmonės, norėdami pamiršti tam tikrus dalykus ar nejausti nuobodulio, pradeda rūkyti, pirkti nereikalingus daiktus ir panašiai. Tai suteikia naudingumo jausmą ir trumpą pasitenkinimą. Bėda tame, kad tai trunka neilgai, todėl pinigų suma, kurią išleidžiate savo stresui ar nuoboduliui malšinti, vis auga. Pavyzdžiui, paprastas kasdienis kavos gėrimas mieste per mėnesį gali atsieiti apie 100 eurų. Nors vienas puodelis kainuojantis apie 3 eurus ir tai neatrodo didelė investicija, visgi gale mėnesio sudedama kavai išleista suma nedžiugina. Atminkite, kad tai tik vieno įpročio kaina, o sudėjus juos visus, tikėtina, kad suma būtų dar didesnė.

Finansiškai nenaudingų įpročių keitimas kitais
Ne paslaptis, kad visiškai atsisakyti to, ką esame įpratę daryti, nėra paprasta, todėl tiek psichologai, tiek ir finansų konsultantai sutinka ir siūlo, kad žalingi įpročiai būtų pakeisti mažiau finansiškai kenksmingais (arba jų išvis būtų atsisakyta). Prieš keičiant įpročius siūloma iškart apgalvoti, kuo pakeisite, pavyzdžiui, rūkymą. Ištikus stresinei situacijai ar atėjus nuoboduliui galite mokytis giliai kvėpuoti ir nusiraminti, plaučiai prisipildę deguonies ne tik privers jus jaustis geriau, bet ir, skirtingai nei rūkymas, nepadarys fizinės ir materialinės žalos. Jeigu tai nepadeda, galima skaityti knygas, tada skaitymas taps tarsi žalingo veiksmo pakaitalu.

Pereinamoji fazė turi savo kainą

Žinoma, nors kasdienių įpročių atsisakymas ir yra naudingas ilgalaikėje perspektyvoje, tačiau pradinės investicijos, keičiant gyvenimo būdą gali būti gana brangios. Todėl čia gali padėti greitas kreditas. Jeigu nuspręsite gerti kavą namie, galbūt, jums prireiks nusipirkti gerą kavos aparatą. Didelė tikimybė, kad asmeniniai finansai tuo metu gerokai smuktels ir jūs pritrūksite pinigų. Kita vertus, žinodami, kiek kas mėnesį kavai išleidžiate mieste, pasiskolintą pinigų sumą nesunkiai grąžinsite. Lygiai taip pat ir su knygomis apie metimą rūkyti: jos kainuos, tačiau visiškai atsipirks. Tas pats galioja ir tiems, kas mėgsta pirkti žurnalus ar spaudą: juk spausdintinių žurnalų ar laikraščių alternatyva gali būti internetinė prenumerata, kuri bus ne tik pigesnė, bet ir patogesnė (ypač šiame skaitmenizuotame amžiuje). Svarbiausia, kad paimtas greitas kreditas būtų pasvertas sprendimas ir taptų atsakingo skolinimosi pavyzdžiu.

Asmeninių finansų valdymas nėra paprastas dalykas ir niekas negimsta tą mokėdamas. Kita vertus, įsisąmoninus savo įpročių kainą ir apsvarsčius, ar verta tam toliau išlaidauti, galima visai nesudėtingai pertvarkyti savo biudžetą teigiama linkme.

 

užs.

Komentarai 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą