Švarūs dantys - laimingas šuo

Rūpintis šunų dantų higiena yra lygiai taip pat svarbu, kaip ir jų maitinimasis. Šunų dantų valymas yra visiškai nesudėtinga procedūra, jeigu ji yra pradedama nuo pat ankstyvo amžiaus. Šunų dantų nevalymas gali sukelti dantenų uždegimą, įvairias infekcijas, kurios gali lemti opas šuns organizme.

Kada žinoti, jog šuo turi problemų su dantimis?  

Tam, kad galėtumėte žinoti savo šuns dantų būklę, nuolat juos apžiūrėkite. Pažeistų dantų ir dantenų požymiai yra: 

  • blogas kvapas
  • dantenų paraudimas ir patinimas
  • nulūžę arba iškritę dantys
  • kraujavimas

Taip pat vienas iš dantenų uždegimų požymių gali būti - skausmas. Jeigu jūsų šuo anksčiau leisdavo apžiūrėti dantis, o staiga pradėjo neleisti, tai gali lemti faktą, kad jam skauda. Šuo gali ir pats parodyti, kad kažkas jam nėra gerai su burnos higiena - tampa neramus, nuolat krapšto snukutį su letena, nebeėda. 

Dėl šuns burnos higienos nepriežiūros, pirmiausiai atsiranda dantų akmenys, kurie vėliau pereina prie įvairių uždegimų, o vienas iš jų yra gingivitas.

Gingivito ligos požymiai

Jau tapo aišku, kad dėl prastos šuns burnos higienos kyla dantenų uždegimai, kurie gali daryti įtaką naujų ligų atsiradimui. Viena tokių yra gingivitas. Pirminis šios ligos požymis yra toks, kad šuns dantys pakeičia spalvą. Vėliau galima pastebėti ir dantenų patinimą bei jų kraujavimą. Šuns dantenos gali išsikišti iš danties paviršiaus ir sukelti skausmus. Jeigu ir toliau yra nekreipiama dėmesio į šią ligą, šuns dantenose išsivysto abscesas (ant akies atsiranda išsipūtimas). Šio pažeidimo plyšimas pasireiškia per šuns burną arba nosį. Abscesas gali sukelti tokius reiškinius, kaip: žandikaulio nykimą, dantų praradimą bei vidaus organų pažeidimą. Tam, kad taip nenutiktų, pastebėjus pirminius gingivito požymius būtinai kreiptis į veterinarą! Na, o kad jūsų šuniui nereikėtų vargti dėl dantų ir dantenų ligų - rūpinkitės jo burnos švara.

Priemonės padedančios rūpintis šuns burnos higiena

Tam, kad palaikytumėte keturkojo draugo burnos higieną pasitelkiamos įvairios priemonės. Populiariausios yra šunų dantų pastos. Tam, kad augintinis leistųsi valytis dantis, pratinkite tai daryti jau nuo pat mažumės bei kuo dažniau (bent 2 kartus per savaitę). Procedūrą atlikite ramiai ir švelniai, kad šuo neišsigąstų ir priprastų. Pradėkite nuo priekinių dantų, o vėliau judėkite link krūminių. Valykite sukamaisiais judesiais (panašiai, kaip patys valote savo dantis). Žinoma, naudokite tik šunims skirta pastą ir dantų šepetėlius!

Rūpintis šuns higiena gali padėti ir tinkamai parinktas pašaras. Dantų higienai palaikyti labiausiai tinka kieto sauso maisto granulės arba žali nesmulkinti mėsos gabalai. Taip pat puikiai tinka ir natūralūs skanėstai, kuriuos grauždamas šuo išvalo savo dantis.
Apnašų padeda atsikratyti guminiai žaislai, kuriuose yra specialūs grioveliai skirti dantų ir dantenų nešvarumams pašalinti. 

Komentarai 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą