Kaip žinia, pirmiausia atsirado Pasaulinė turizmo diena – 1980-aisiais rugsėjo 27-ąją, siekiant, kad kuo daugiau žmonių keliautų po įvairias šalis ir taip užsimegztų kultūriniai ryšiai. Po dešimtmečio, 1990-aisiais, vasario 21-ąją Pasaulio turizmo gidų asociacijos federacija nuspendė šią dieną minėti kaip gidų dieną. Tad beveik vienmetė su Lietuva ši diena atkeliavo ir iki Molėtų viešosios bibliotekos, kur konferencijų salėje surengta gido diena su profesionalia gide, istorike Anželika Laužikiene.
-Visur patinka ir visur įdomu“, - apie savo veiklas ir savanorystę, apie „Antano dirbtuvėles“ Molėtų viešojoje bibliotekoje, apie krepšinį, apie patarnavimą šv. Mišiose, apie šaunųjį policijos bičiulį Amsį, kuriuo tampa įvairių renginių metu ir daugybę kitų veiklų molėtiškis 34 metų Antanas Žukauskas gali pasakoti ir pasakoti, o jo mama Ana, klausydama sūnaus, pritaria ir sako, kad iš tiesų sūnus, kai išeina ryte, tai tik vakare namo grįžta...
Tokio žvitrumo ir gyvybingumo, kokiu yra apdovanota Valė Umbrasienė, šiandien ne taip greit surastume dar ir tarp trisdešimtmečių, o ką jau kalbėti apie Valės bendraamžius ar vyresnius... Bevartant senuosius rajono laikraščio „Pirmyn“ puslapius, pasiveja dar šviesios atminties kolegos Remigijaus Gražio kalbinti žmonės – Umbrasai iš Kairionių.
Peruvinė pipirnė yra svarbi garstyčių šeimos šakniavaisinė daržovė. Tai vienas iš nedaugelio augalų, kuriuos galima auginti labai atšiauriuose regionuose ir itin dideliame aukštyje. Ji auga aukštai virš jūros lygio esančiuose regionuose, kuriems būdingi uolėti dariniai, intensyvūs saulės spinduliai, stiprūs vėjai ir ekstremalios oro sąlygos, netinkamos augti daugeliui kitų rūšių. Ši maža į ropę panaši šaknis kilusi iš Peru centrinių Andų kalnų ir yra auginama jau tūkstančius metų, dar nuo inkų civilizacijos laikų. Nors augalą galima sėkmingai auginti ir kitose klimato zonose, visgi vaistinės peruvinės pipirnės šaknys augintos kitur nėra tokios stiprios kaip tos, užaugintos aukštai Andų kalnuose. Šiandien maca milteliai parduodami visame pasaulyje ir vadinami supermaistu. Yra kelios skirtingos peruvinės pipirnės rūšys: geltonoji, juodoji ir raudonoji. Šio šakniavaisio galima rasti įvairiose formose, įskaitant peruvinės pipirnės šaknų miltelius, želatinizuotas kapsules, skystus ekstraktus ir sumaišytus su kitais produktais, pavyzdžiui, kakava.
Jeigu Jums kiek pabodo jau įprastos kruopos, tokios, kaip grikiai ar avižos, puikia alternatyva šioje situacijoje galėtų būti avinžirniai. Kaina, žinoma, neretai yra kiek didesnė, tačiau tai puikus būdas paįvairinti virtuvėje dominuojančius skonius. Visgi, pirmą kartą susidomėjusiems šiomis kruopomis, gali kilti nemažai klausimų. Kur galima juos panaudoti? Kaip išsirinkti išties kokybišką produktą? Bionaturalis siūlomi avinžirniai ne tik padės praplėsti Jūsų racioną, tačiau ir pagelbės organizmui be vargo surinkti šiam reikalingų medžiagų kiekį. Visgi, sugrįžkime prie pagrindinio klausimo – kur panaudoti šias kruopas?