Peruvinė pipirnė yra svarbi garstyčių šeimos šakniavaisinė daržovė. Tai vienas iš nedaugelio augalų, kuriuos galima auginti labai atšiauriuose regionuose ir itin dideliame aukštyje. Ji auga aukštai virš jūros lygio esančiuose regionuose, kuriems būdingi uolėti dariniai, intensyvūs saulės spinduliai, stiprūs vėjai ir ekstremalios oro sąlygos, netinkamos augti daugeliui kitų rūšių. Ši maža į ropę panaši šaknis kilusi iš Peru centrinių Andų kalnų ir yra auginama jau tūkstančius metų, dar nuo inkų civilizacijos laikų. Nors augalą galima sėkmingai auginti ir kitose klimato zonose, visgi vaistinės peruvinės pipirnės šaknys augintos kitur nėra tokios stiprios kaip tos, užaugintos aukštai Andų kalnuose. Šiandien maca milteliai parduodami visame pasaulyje ir vadinami supermaistu. Yra kelios skirtingos peruvinės pipirnės rūšys: geltonoji, juodoji ir raudonoji. Šio šakniavaisio galima rasti įvairiose formose, įskaitant peruvinės pipirnės šaknų miltelius, želatinizuotas kapsules, skystus ekstraktus ir sumaišytus su kitais produktais, pavyzdžiui, kakava.
Skaityti daugiau...