Krepšinio lažybos – trys milijonai ekspertų ne visada teisūs

Krepšinis Lietuvoje vadinamas antrąja religija. Taip yra tikrai ne be priežasties. Šis sportas mūsų šaliai yra atnešęs daug skambių laimėjimų, garsinęs ją per visą pasaulį bei tautai ir žmonėms sunkiais momentais pakylėjęs nuotaikas. Visgi rinktinės arba klubinių čempionatų rungtynes stebintys „trys milijonai ekspertų“ mėgsta ir galvoti apie lengvus pinigus iš krepšinio lažybų. Tačiau iš to uždirbti pinigus yra beveik neįmanoma...

Krepšinio statymai – visi mano, kad viską žino

Jeigu norite statyti pinigus, ar žinote, kiek proc. rungtynių vidutiniškai Eurolygoje laimi namų komanda? O kiek procentų, kad bukmekerių silpnesne laikyta komanda įveiks favoritus išvykoje? Jeigu manote, kad viskas įvyks tik „iš akies“ ir pažiūrėję į komandų paskutiniųjų penkių rungtynių rezultatus iškart žinosite artėjančių varžybų baigtį – klystate.

Nesvarbu kiek daug domitės krepšiniu, nesvarbu kiek statistinės analizės įdedate į prognozavimą, visada egzistuoja žmogiškasis faktorius. Kada aikštelėje rungiasi 5 prieš 5, visko gali nutikti. Štai vienai komandai tiesiog katastrofiškai nesiseks puolime, o prastose rungtynėse dar ir lyderis gaus mini traumą, kuri nebeleis tęsti rungtynių. Ar tai toks nerealus scenarijus, ar tikra galimybė?

NBA – sunkiai atspėjama lyga

Krepšinio elitu laikoma NBA lyga pastaruoju metu sulaukia vis daugiau medijos ir žiūrovų pašaipų dėl neegzistuojančios gynybos, aplaidaus teisėjų taisyklių traktavimo ir superžvaigždžių žibėjimui pritaikyto žaidimo ritmo. Iš tiesų pati NBA nevengia savo organizuojamų varžybų pavadinti ne aukščiausio lygio krepšiniu, o entertainment. Tam žodžiui lietuvių kalboje artimiausias terminas būtų šou.

Ir iš tiesų, NBA – labai sunkiai nuspėjama lyga. Dėl net 82 reguliariojo sezono rungtynių čia itin daug kintamųjų, dėl kurių rezultatų ir laimėtojų prognozės yra kone pačios netiksliausios lyginant visas kitas pasaulio krepšinio lygas.

Tačiau ir pats NBA verslas nėra laikomas itin skaidriu. Lygos gerbėjai galbūt prisimena mitais apipintą 2002 metų Vakarų konferencijos finalą, kuomet šeštose serijos rungtynėse teisėjų švilpukai buvo tiesiog užprogramuoti švilpti bet kokį abejotiną epizodą Los Angeles Lakers, o ne Sacramento Kings naudai. Apie šias tragiškai ir labai įtartinai „švilptas“ rungtynes yra sukurtas ne vienas dokumentinio pobūdžio filmas.

Na ir 2006-2007m. pasitaikęs teisėjo T.Donaghy sulaikymas užmetė dar didesnį šešėlį. Jau anksčiau įvardintose rungtynėse teisėjavęs Donaghy buvo vienas iš garsiausių lygos arbitrų. Tačiau FTB jį susiejo su organizuotu nusikalstamumu (italų mafija), kuris per teisėją darė poveikį įvairių rungtynių baigčiai bei įvykiams tose rungtynėse. Nors lyga dabar yra daug atviresnė tyrimams bei skaidriau pateikia daugumos teisėjų sprendimų analizę, dėmė vis dar labai rėžią akį.

Vis naujai iškylantys korupcijos skandalai

Rolandas Alijevas, Dovydas Redikas, Edvinas Šeškus, Vaidas Kariniauskas, Nerijus Varnelis, Lukas Grabauskas – visi šie vardai gerai žinomi Lietuvos krepšinio pasaulyje. Visi jie buvo sieti (tačiau ne visada sąsajos įrodytos) su dalyvavimu lažybose krepšinio rungtynių metu.

Pvz. Nerijaus Varnelio atveju įtariama, kad veteranas tyčia padarė grubią klaidą, kad išplėštų pratęsimą, kurio metu priešininkų komanda laimėtų. Lukas Grabauskas – darydavo įtaką savo komandos veiksmams aikštelėje vienoje iš Italijos lygų, kad komanda pralaimėtų ir dėl to buvo pašalintas iš bet kokio organizuoto krepšinio trims metams. Sąrašas tęsiasi, tačiau galime matyti, kad krepšinio lažybos – išnaudojamas ir pačių žaidėjų melžiamas biznis. Dauguma LKL ar NKL vidutiniokus atstovaujantys krepšininkai nesvajoja apie sporto aukštumas, jie nori pinigų, tad yra pasiryžę net pakenkti savo komandai, kad tik iš lažybų kontoros pasiimtų kelis šimtus ar kelis tūkstančius eurų.

Tad koks racionalus žmogus žinodamas tokius faktus rinktųsi beatodairiškai dalyvauti krepšinio lažybose?

 

Komentarai 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą