Peruvinė pipirnė yra svarbi garstyčių šeimos šakniavaisinė daržovė. Tai vienas iš nedaugelio augalų, kuriuos galima auginti labai atšiauriuose regionuose ir itin dideliame aukštyje. Ji auga aukštai virš jūros lygio esančiuose regionuose, kuriems būdingi uolėti dariniai, intensyvūs saulės spinduliai, stiprūs vėjai ir ekstremalios oro sąlygos, netinkamos augti daugeliui kitų rūšių. Ši maža į ropę panaši šaknis kilusi iš Peru centrinių Andų kalnų ir yra auginama jau tūkstančius metų, dar nuo inkų civilizacijos laikų. Nors augalą galima sėkmingai auginti ir kitose klimato zonose, visgi vaistinės peruvinės pipirnės šaknys augintos kitur nėra tokios stiprios kaip tos, užaugintos aukštai Andų kalnuose. Šiandien maca milteliai parduodami visame pasaulyje ir vadinami supermaistu. Yra kelios skirtingos peruvinės pipirnės rūšys: geltonoji, juodoji ir raudonoji. Šio šakniavaisio galima rasti įvairiose formose, įskaitant peruvinės pipirnės šaknų miltelius, želatinizuotas kapsules, skystus ekstraktus ir sumaišytus su kitais produktais, pavyzdžiui, kakava.
Archeologiniai duomenys rodo, kad šis ypatingas augalas buvo pradėtas auginti maždaug prieš 2000 metų dabartiniame Junino mieste, centrinėje Peru dalyje. Manoma, kad vietiniai šios vietovės gyventojai patys pradėjo vartoti daržovę, pamatę teigiamą jos poveikį jų gyvuliams - energijai ir ypač vaisingumui. Peru gyventojai džiovintą peruvinės pipirnės šaknį valgo reguliariai, organizmo sveikatingumui palaikyti. Tai yra labai maistingas augalas ir labai svarbus bendrai sveikatai regione, kuriame dėl atšiauraus klimato išties nedaug ką galima auginti.
Senovės augalas šiuolaikiniame pasaulyje
1964 m. pirmą kartą peruvinė pipirnė buvo pristatyta didelei tarptautinei auditorijai, tačiau tuo metu ji nebuvo plačiai pripažinta. Tiesą sakant, aštuntajame dešimtmetyje jos auginimas pasiekė rekordines žemumas. Tačiau dešimtojo dešimtmečio pabaigoje šakniavaisio miltelius pradėjo vartoti sveikata besirūpinantys gydytojai ir žmonės už Lotynų Amerikos ribų. Nuo 2000 m. iki 2010 m. Peru šakniavaisinės daržovės eksportas išaugo 5 kartus, todėl šie supermaisto milteliai tapo vienu didžiausių šalies eksporto rodiklių.
Maistinės medžiagos, randamos peruvinės pipirnės šaknyje
Neretai šakniavaisis vartojamas ir dėl atgaivinančio poveikio ir, kaip manoma, suteikiamo energijos antplūdžio - tai tarsi Lotynų Amerikos ženšenis. Kai kurie sportininkai ir kultūristai naudoja šio augalo šaknį kaip papildą energijai ir darbingumui didinti. Kalbama ir apie kitas augalo teikiamas naudas žmogaus organizmui: padidėjusią ištvermę, lytinį potraukį ir vaisingumą, geresnę bendrą hormonų pusiausvyrą, kognityvinių funkcijų gerinimą, pagalbą stiprinant imuninę sistemą, odos audinių ir organų senėjimo procesų lėtinimą. Taip pat yra manoma, kad šakniavaisinėje daržovėje esančios medžiagos gali padėti subalansuoti hormono estrogeno kiekį.
Kur pirkti peruvian maca?
Aukščiausios rūšies peruvinės pipirnės šaknies miltelių, gausių vitaminų ir mineralų, tokių kaip varis, geležis, jodas, kalis ir vitaminas B6 galite įsigyti dailyspoon.lt. Šalia rasite ir kitų pavienių supermaisto produktų, tokių kaip špinatai, natūrali kakava ar matcha. Na, o jei pavienius produktus įtraukti į kasdienę mitybą sudėtinga, čia galite įsigyti ir supermaisto mišinių - daugybė naudingų organizmui maistinių medžiagų viename šaukštelyje! Kalbant apie peruvinę pipirnę, ji yra viena mišinio Energijai sudedamųjų dalių. O kad įsivaizduoti, kaip paprastai galima savo mitybą padaryti maistingesne, dalinamės supermaisto latte receptu.
Supermaisto latte
Ši latte - tai saldus ir kreminis gėrimas, suteikiantis energijos be kofeino pagalbos. Gėrimas ypač tinka jei nenorite vartoti kofeino, bet visgi trūksta papildomos energijos.
Ingredientai
1½ puodelio pasirinktos rūšies pieno;
1-2 datulių be kauliukų;
1 ½ arbatinio šaukštelio peruvian maca miltelių (įsigyti galite DailySpoon tinklapyje);
1 arbatinis šaukštelis natūralios kakavos;
½ arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
Kaip gaminti?
Supilkite pieną ir datules į puodą ir kaitinkite, kol pradės garuoti. Šiltą pieną ir likusius ingredientus supilkite į greitaeigį maišytuvą. Maišykite dideliu greičiu iki vientisos masės ir putų. Ragaukite! Tiesa, jei visgi norite, kad tai būtų tradicinė latte ir šiek tiek kofeino jūsų negąsdina, įpilkite šlakelį espresso kavos arba tiesiog stipriai paruoštos kavos!