Peruvinė pipirnė yra svarbi garstyčių šeimos šakniavaisinė daržovė

Peruvinė pipirnė yra svarbi garstyčių šeimos šakniavaisinė daržovė. Tai vienas iš nedaugelio augalų, kuriuos galima auginti labai atšiauriuose regionuose ir itin dideliame aukštyje. Ji auga aukštai virš jūros lygio esančiuose regionuose, kuriems būdingi uolėti dariniai, intensyvūs saulės spinduliai, stiprūs vėjai ir ekstremalios oro sąlygos, netinkamos augti daugeliui kitų rūšių. Ši maža į ropę panaši šaknis kilusi iš Peru centrinių Andų kalnų ir yra auginama jau tūkstančius metų, dar nuo inkų civilizacijos laikų. Nors augalą galima sėkmingai auginti ir kitose klimato zonose, visgi vaistinės peruvinės pipirnės šaknys augintos kitur nėra tokios stiprios kaip tos, užaugintos aukštai Andų kalnuose. Šiandien maca milteliai parduodami visame pasaulyje ir vadinami supermaistu. Yra kelios skirtingos peruvinės pipirnės rūšys: geltonoji, juodoji ir raudonoji. Šio šakniavaisio galima rasti įvairiose formose, įskaitant peruvinės pipirnės šaknų miltelius, želatinizuotas kapsules, skystus ekstraktus ir sumaišytus su kitais produktais, pavyzdžiui, kakava.

Archeologiniai duomenys rodo, kad šis ypatingas augalas buvo pradėtas auginti maždaug prieš 2000 metų dabartiniame Junino mieste, centrinėje Peru dalyje. Manoma, kad vietiniai šios vietovės gyventojai patys pradėjo vartoti daržovę, pamatę teigiamą jos poveikį jų gyvuliams - energijai ir ypač vaisingumui. Peru gyventojai džiovintą peruvinės pipirnės šaknį valgo reguliariai, organizmo sveikatingumui palaikyti. Tai yra labai maistingas augalas ir labai svarbus bendrai sveikatai regione, kuriame dėl atšiauraus klimato išties nedaug ką galima auginti.

Senovės augalas šiuolaikiniame pasaulyje

1964 m. pirmą kartą peruvinė pipirnė buvo pristatyta didelei tarptautinei auditorijai, tačiau tuo metu ji nebuvo plačiai pripažinta. Tiesą sakant, aštuntajame dešimtmetyje jos auginimas pasiekė rekordines žemumas. Tačiau dešimtojo dešimtmečio pabaigoje šakniavaisio miltelius pradėjo vartoti sveikata besirūpinantys gydytojai ir žmonės už Lotynų Amerikos ribų. Nuo 2000 m. iki 2010 m. Peru šakniavaisinės daržovės eksportas išaugo 5 kartus, todėl šie supermaisto milteliai tapo vienu didžiausių šalies eksporto rodiklių.

Maistinės medžiagos, randamos peruvinės pipirnės šaknyje

  • Geležis - tai mineralas, kurio reikia organizmui augti ir vystytis. Mūsų organizmas geležį naudoja hemoglobinui - raudonųjų kraujo kūnelių baltymui, pernešančiam deguonį iš plaučių į visas kūno dalis, ir mioglobinui - baltymui, aprūpinančiam raumenis deguonimi, gaminti. Geležies taip pat reikia kai kuriems hormonams gaminti.
  • Varis - labai svarbi organizmo maistinė medžiaga. Kartu su geležimi jis padeda organizmui formuoti raudonuosius kraujo kūnelius. Jis padeda palaikyti sveikus kaulus, kraujagysles, nervus ir imuninės sistemos veiklą, taip pat padeda įsisavinti geležį. Pakankamas vario kiekis maiste taip pat gali padėti išvengti širdies ir kraujagyslių ligų bei osteoporozės.
  • Manganas - padeda organizmui formuoti jungiamąjį audinį, kaulus, kraujo krešėjimo faktorius ir lytinius hormonus. Jis taip pat dalyvauja riebalų ir angliavandenių apykaitoje, kalcio įsisavinime ir cukraus kiekio kraujyje reguliavime. Manganas taip pat būtinas normaliai smegenų ir nervų funkcijai.
  • Vitaminas B1 - skatina energijos gamybą - kai cukrus susimaišo su vitaminu B1, jis tampa energija, kurią organizmas gali panaudoti. Taip pat šis vitaminas mažina sepsio poveikį. Sepsis - tai sunki reakcija į infekciją, kuri gali tapti mirtina, jei vitamino B1 kiekis organizme yra labai mažas. Vitamino B1 papildų vartojimas kartu su antidepresantais yra naudingas ir sergant depresija. Vitaminas B1 padeda greičiau sušvelninti simptomus ir stabilizuoti nuotaiką. Jo trūkumas taip pat siejamas su prasta nuotaika.
  • Antioksidantai - augalo šaknis taip pat skatina natūralių antioksidantų, tokių kaip glutationas ir superoksido dismutazė, gamybą organizme. Mityba, kurioje gausu antioksidantų, gali sumažinti daugelio ligų (įskaitant širdies ligas ir tam tikrus vėžinius susirgimus) riziką. Antioksidantai šalina laisvuosius radikalus iš organizmo ląstelių ir užkerta kelią oksidacijos sukeliamai žalai arba ją sumažina.

Neretai šakniavaisis vartojamas ir dėl atgaivinančio poveikio ir, kaip manoma, suteikiamo energijos antplūdžio - tai tarsi Lotynų Amerikos ženšenis. Kai kurie sportininkai ir kultūristai naudoja šio augalo šaknį kaip papildą energijai ir darbingumui didinti. Kalbama ir apie kitas augalo teikiamas naudas žmogaus organizmui: padidėjusią ištvermę, lytinį potraukį ir vaisingumą, geresnę bendrą hormonų pusiausvyrą, kognityvinių funkcijų gerinimą, pagalbą stiprinant imuninę sistemą, odos audinių ir organų senėjimo procesų lėtinimą. Taip pat yra manoma, kad šakniavaisinėje daržovėje esančios medžiagos gali padėti subalansuoti hormono estrogeno kiekį.

Kur pirkti peruvian maca?

Aukščiausios rūšies peruvinės pipirnės šaknies miltelių, gausių vitaminų ir mineralų, tokių kaip varis, geležis, jodas, kalis ir vitaminas B6 galite įsigyti dailyspoon.lt. Šalia rasite ir kitų pavienių supermaisto produktų, tokių kaip špinatai, natūrali kakava ar matcha. Na, o jei pavienius produktus įtraukti į kasdienę mitybą sudėtinga, čia galite įsigyti ir supermaisto mišinių - daugybė naudingų organizmui maistinių medžiagų viename šaukštelyje! Kalbant apie peruvinę pipirnę, ji yra viena mišinio Energijai sudedamųjų dalių. O kad įsivaizduoti, kaip paprastai galima savo mitybą padaryti maistingesne, dalinamės supermaisto latte receptu.

Supermaisto latte

Ši latte - tai saldus ir kreminis gėrimas, suteikiantis energijos be kofeino pagalbos. Gėrimas ypač tinka jei nenorite vartoti kofeino, bet visgi trūksta papildomos energijos.

Ingredientai

1½ puodelio pasirinktos rūšies pieno;

1-2 datulių be kauliukų;

1 ½ arbatinio šaukštelio peruvian maca miltelių (įsigyti galite DailySpoon tinklapyje);

1 arbatinis šaukštelis natūralios kakavos;

½ arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto

Kaip gaminti?

Supilkite pieną ir datules į puodą ir kaitinkite, kol pradės garuoti. Šiltą pieną ir likusius ingredientus supilkite į greitaeigį maišytuvą. Maišykite dideliu greičiu iki vientisos masės ir putų. Ragaukite! Tiesa, jei visgi norite, kad tai būtų tradicinė latte ir šiek tiek kofeino jūsų negąsdina, įpilkite šlakelį espresso kavos arba tiesiog stipriai paruoštos kavos!

 


 

Komentarai 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą