Sužadėtuvių žiedai: auksas ar platina?

Kiekviena pora savo vestuvinių žiedų paiešką turėtų pradėti, pirmiausiai, derindami juos prie nuotakos sužadėtuvių žiedo. Todėl vaikinas, dar prieš rinkdamas piršlybų žiedą, turi būtinai pagalvoti ir apie netolimą ateitį, kuomet teks rinktis jungtuvių žiedus. Tad šiandien – apie sužadėtuvių žiedus ir tauriuosius metalus.

Mitai ir faktai

Dažnai girdime, jog kuo aukštesnės prabos auksas, tuo jis yra minkštesnis, o platina – minkštesnė nei auksas. Tiek vienu, tiek kitu atveju, tai labiau mitas nei tiesa. Praba arba karatai nurodo gryno aukso kiekį lydinyje, tad aukštesnės prabos auksas yra minkštesnis, bet nešiojimui tai įtakos neturi.

Auksas, kaip ir platina, yra taurusis metalas, o dėvėdami juvelyrinį gaminį, kad ir kokios prabos jis būtų, neišvengsime įbrėžimų. Taip pat verta atkreipti dėmesį į žiedo storį. Svarbiausias patarimas – sužadėtuvių žiedai su deimantu neturėtų būti plonesni nei 1,6 mm.

Tinka alergiškiems žmonėms

Platina – labai įnoringas metalas, su kuriuo ryžtasi dirbti ne kiekvienas juvelyras, nes tam reikia ir specialių žinių, ir specialios įrangos! Platininiai žiedai – ilgaamžiai ir patikimi, net ir po daugelio metų jie atrodys nepakitę ir nepraradę žavingo spindesio. Verta paminėti, jog platina yra švarus metalas, tad tinka ir į alergiją linkusiems asmenims. Platina yra tankesnė už auksą, todėl iš jos gaminti dirbiniai bus sunkesni.

Skirtingi aukso atspalviai

Šiuo metu itin populiarūs modernaus dizaino žiedai, kuriems pagaminti naudojamas kelių spalvų auksas, deimantai ir įvairios faktūros. Populiariausi atspalviai yra raudonasis, geltonasis ir baltasis auksas. Nemažai porų vestuviniams žiedams renkasi klasiką, tad tokiu atveju ir sužadėtuvių žiedas turėtų būti klasikinės geltonos spalvos.

Karatai ir rodis

Pagrindinė skiriamoji aukso ir platinos fizinė savybė – spalva. Natūraliai platina yra balta, auksas – geltonas. Jei norite geltono žiedo – rinkitės geltonąjį auksą, jei labiau prie širdies intensyvesnė geltona – rinkitės ne 14, o 18 karatų auksą. Norite raudono žiedo? Tokiu atveju idealiai tiks 14 karatų auksas.

Platina visada išliks šalto balto atspalvio, o baltasis auksas, kaip žinote, natūraliai nėra visiškai baltas, nes jis turi švelnų šampaninį atspalvį, todėl visi baltojo aukso gaminiai dengiami rodžiu, kad būtų išgautas šaltas baltas atspalvis. Laikui bėgant, rodis išorinėje dalyje nusitrina ir ima ryškėti natūrali baltojo aukso spalva. Tokiu atveju žiedą galima iš naujo padengti rodžiu.

Komentarai 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą