Kadencija baigėsi, kadencija prasideda

Praėjusį ketvirtadienį į paskutinį posėdį rinkosi praėjusios kadencijos rajono tarybos nariai. Vieniems jis buvo iš viso paskutinis (apie 30 proc. tarybos narių atsisveikino su mandatais), o kiti joje dirbs ir toliau. Pirmiausia gėlių ir palinkėjimų puokštė 60 - ečio proga visų vardu buvo įteikta bebaigiančiam kadenciją vicemerui Henrikui Ivickui.
38 darbotvarkės klausimų išnagrinėjimui ir sprendimų priėmimui rajono meras S. Žvinys posėdžio salėje nustatė reglamentą - tris valandas. Į jas ir sutilpta, nepaisant to, kad pateiktos tvirtinimui, trumpai apžvelgiant, mero bei savivaldybės administracijos direktoriaus ir daugybės savivaldybės įstaigų, įmonių veiklos už praėjusius metus ataskaitos.
Pirmiausia tarybai pristatytas savivaldybės komunalinių atliekų tvarkymo planas ir taisyklės. Paskutinį kartą toks planas buvo tvirtintas prieš septynerius metus, per tą laiką pasikeitė ne tik įstatyminiai aktai, bet ir prioritetai, uždaviniai,  tikslai. Pristatymo metu akcentuota, jog privalu orientuotis į atliekų rūšiavimą, nes pradedant nuo 2016 - ųjų net 45 proc. į sąvartyną patenkančių atliekų turės būti skirtos perdirbimui, kai tuo tarpu dabar šis rodiklis siekia tik 19 proc. Pabrėžta tai, kad yra planuojamas taršos mokestis, kuris užguls ne tik savivaldybes, bet tiesiogiai atliekų turėtojus, baudos bus skiriamos užduočių nevykdančioms savivaldybėms. Visų priemonių tikslas - sumažinti į sąvartyną patenkančių bioskaidžių atliekų kiekius. Iškeltų uždavinių įgyvendinimui pirmiausia būtinas itin aktyvus prevencinis darbas, aiškinant žmonėms apie atliekų rūšiavimą, suteikiant galimybes jiems tai daryti, pateikiant kompostavimo dėžes, konteinerius atliekų rūšiavimui ir pan.
Rajono meras savo ataskaitą pateikė kaip niekad trumpai ir glaustai, nors jos galbūt iš viso pateikinėti nereikėjo, nes priešnaujametiniai vizitai visose seniūnijose susitinkant su gyventojais ir buvo skirti būtent veiklos ataskaitai.  Pabrėžus, jog vietos savivaldos lieka vis mažiau, nes daugėja valstybės deleguotų funkcijų, padėkojus visiems, net ir opozicijai už solidų darbą, meras sulaukė ir klausimų. Pavyzdžiui, J. Balčiūnas teiravosi, ar tiesa, kad "Žvejybos rojaus" kūrimas atėmė duoną iš versline žvejyba užsiimančio A. Kaminsko. Atsakymas - ne "Žvejybos rojus", o aplinkos ministras priėmęs sprendimą nuo šių metų sausio 1 d. drausti verslinę žvejybą. H. Danišauskas prašė prisipažinti, kas nepadaryta, nes atliktus darbus visi mato ir ne kartą apie juos girdėjo. S. Žvinys sakė, jog pažangos pasiekta, tačiau vis dar trypčiojama vienoje vietoje ieškant privačių investuotojų, jiems sudarant palankią aplinką. "Stigo šioje srityje sisteminio veikimo, kaip ir vis dar nesusitvarkome su turimu savivaldybės rankose nekilnojamuoju turtu", - sakė rajono vadovas, į V. Pusvaškio klausimą dėl Alantos kapinių medžių iškirtimo atsakęs, jog būta netinkamo seniūno veikimo.
 

Daugiau skaitykite „Vilnies“ nr. 26 kovo 31 d.

 

Komentarai 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą