Ką daryti sugedus automobiliui kelyje: 3 svarbiausi žingsniai

Automobilio elektros problemos, variklio, transmisijos ar padangų problemos - yra dešimtys pačių įvairiausių scenarijų, dėl kurių jūsų automobilis gali sugesti kelyje. Susidūrus su tokia situacija, jums gali būti labai sunku susikaupti, kai galvoje ims suktis daugybė minčių ir kils didelis stresas. Tokiais atvejais jūs taip pat greičiausiai imsite galvoti apie dideles būsimas išlaidas ir kitus rūpesčius, susijusius su atsiradusių techninių problemų pašalinimu.

Tačiau kai jūsų transporto priemonė sugenda kelyje, iškilusios problemos labai greitai gali tapti pavojingos, jei laiku nesiimsite būtinų veiksmų. Taigi, ką turėtumėte daryti, jei visai netikėtai kelyje sugedo jūsų automobilis?

1. Pasitraukite iš pavojingos zonos ir kvieskite techninę pagalbą

Nepriklausomai nuo to, kas vyksta su jūsų automobiliu, pirmiausia turite užtikrinti, kad jūs ir jūsų keleiviai būtų kuo saugesnėje padėtyje.

Priklausomai nuo transporto priemonės gedimo, nuo kelio jus gali nunešti tik įgytas jūsų automobilio pagreitis, todėl tokioje situacijoje galite turėti labai nedaug laiko sureaguoti ir priimti atitinkamus sprendimus. Pasistenkite pasukti į kelio pusę arba kelkraštį ir statykite automobilį kuo toliau nuo kelio.

Tačiau jei negalite nuvažiuoti nuo kelio, neišlipkite iš transporto priemonės, kad ją pastumtumėte. Likite vietoje ir laukite techninės pagalbos, kurią galite labai greitai išsikviesti pasinaudoję carone.lt mobiliąja programėle. Net jei jums pavyks pastatyti automobilį saugioje vietoje, sustoję ir įjungę avarinį stabdį, užsirašykite savo santykinę buvimo vietą, kadangi šios informacijos prireiks kviečiant techninę pagalbą kelyje.

2. Pasirūpinkite, kad jūs ir jūsų transporto priemonė būtų matomi

Pastačius sugedusią transporto priemonę į saugią vietą, turite pasirūpinti, kad jūsų automobilis būtų matomas kitiems vairuotojams.

Nepriklausomai nuo to, ar galite nuvažiuoti nuo kelio, ar ne, įjunkite avarinius automobilio žibintus. Be to, atidarytas automobilio kapotas taip pat gali būti nelaimės signalas kitiems vairuotojams.

Savo transporto priemonė turite turėti ir ryškiaspalvę šviesą atspindinčią liemenę, todėl susidūrus su tokia nemalonia situacija, būtinai ją užsidėkite. Taip pat turėtumėte savo automobilyje laikyti ir kitas signalines priemones, todėl pastatykite jas maždaug 6 metrų atstumu už automobilio, kad vairuotojai turėtų pakankamai laiko pastebėti jūsų automobilį ir tinkamai sureaguoti.

3. Įvertinkite iškilusią problemą

Paprastai rekomenduojama vengti išlipti iš transporto priemonės ir įvertinti iškilusią techninę problemą. Tačiau jei jums pavyksta automobilį pastatyti atokiau nuo kelio ir jaučiatės saugūs, galite iš automobilio išlipti. Jei turite galimybę greitai apžiūrėti transporto priemonę prieš atvykstant techninei pagalbai, patariama atkreipti dėmesį į toliau pateiktus veiksnius:

  • Ar pastebėjote ką nors neįprasto? Pasistenkite prisiminti prietaisų skydelyje esančias įspėjamąsias lemputes, kurias galėjote matyti mirksinčias tuomet, kai pajutote, jog automobilis susidūrė su techniniais gedimais. Atkreipkite dėmesį į bet kokius neįprastus rodmenis, kuriuos galėjo rodyti jūsų matuokliai, pavyzdžiui, variklio temperatūra.
  • Net patyrusiam mechanikui gali būti sunku diagnozuoti problemas tuomet, kai automobilis stovi kelio pakraštyje, tačiau yra akivaizdžių dalykų, į kuriuos galite atkreipti dėmesį, jei automobilis susiduria su techniniais gedimais kelyje. Pavyzdžiui, jei variklį dengia skysčiai, jei trūksta diržo arba jis ne vietoje, arba jei kur nors yra degimo žymių, nufotografuokite jas ir išsiųskite techninės pagalbos kelyje specialistams.
  • Ar išgirdote neįprastus ir nerimą keliančius garsus? Spragtelėjimą, trakštelėjimą, trenksmą, trakštelėjimą ar kitą garsą, kurio jūsų transporto priemonė neturėtų skleisti? Nors tikslaus šaltinio ar priežasties jums greičiausiai nustatyti nepavyks, tokie garsai gali padėti lengviau nustatyti iškilusią problemą, kuomet susisieksite su techninės pagalbos kelyje paslaugų teikėjais.
  • Kartais neįprastas kvapas gali būti veiksminga diagnostikos priemonė. Degančios alyvos ar skysčių kvapas gali rodyti variklio problemą, o elektros sistemų degimo kvapas gali byloti visai kitas problemas. Todėl jei atkreipsite dėmesį į tokius veiksnius, jums gali būti lengviau nupasakoti konkrečią situaciją pagalbos kelyje specialistams.

Kiek laiko galite palikti automobilį kelio pakraštyje?

Nors greičiausiai nei vienas vairuotojas nenori palikti savo automobilio kelio pakraštyje, kartais neturite kito pasirinkimo. Galbūt turite žūtbūt ir kuo greičiau parvežti savo vaikus namo, o gal oras yra toks prastas, kad laukti techninės pagalbos yra tiesiog neįmanoma.

Tokiais atvejais dažniausiai turėsite 24 valandas, kad ja pasirūpintumėte, su sąlyga, kad transporto priemonė netrukdo eismui. Kad sumažintumėte riziką, jog transporto priemonė nebus nutempta, paskambinkite policijai ir informuokite apie savo situaciją. Žinoma, tai nebūtinai užtikrins, kad nesusidursite su papildomais nepatogumais, tačiau tai tikrai nepakenks.

Prieš išvažiuodami ir palikdami savo automobilį kelkraštyje, būtinai su savimi pasiimkite vertingus daiktus, įjunkite avarinį signalą ir užrakinkite automobilį. O jei su savimi turite popieriaus ir rašiklį, būtų veiksminga už priekinio stiklo valytuvo palikti raštelį.

Kaip galite išvengti automobilio gedimų kelyje?

Geriausias būdas užkirsti kelią tokiam nemaloniam scenarijui – nepamiršti reguliarios transporto priemonės techninės priežiūros ir fiksuoti atliktas užduotis automobilio techninės priežiūros žurnale.

Suprantama, kad reguliariai atlikti transporto priemonės techninę apžiūrą ne visuomet gali būti labai paprasta, ypač, jei turite labai daug darbų ir įsipareigojimų. Tačiau jei planuojate būsimą kelionę automobiliu, tai padaryti yra tiesiog privalu, kadangi ilgą laiką praleidus kelyje reikšmingai išauga įvairių techninių gedimų rizika.

Komentarai 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą