Prasidėjo... grybų sezonas!?

Grybavimo sezono pradžia grybautojus, kaip ir iš pradžių uogautojus varė į neviltį. Išdžiuvę miškai nežadėjo jokių gėrybių. Net grybų supirktuvės buvę uždarytos... Bet praėjusios savaitės grybų lietus pateikė staigmenų - pasipylė pranešimai apie kituose šalies regionuose randamus šimtus baravykų, raudonikių ir kitų grybų. Mūsų kraštiečiai grybautojai šios savaitės pradžioje porino, jog ko jau ko, o kazlėkų miške -nors vežimu vežk. Tad turguje pasirodė grybai, nustebinę pirkėjus savo kaina - už kilogramą baravykų prašyta 25 - 30 Lt!... 
Kalbinta molėtiškė, kuri neįsivaizduoja vasaros atostogų be miško ir įvairių gėrybių rinkimo, su pasididžiavimu  savaitės vidury jau mums dėstė, kad  su vyru rado per 300 baravykų, ir, kas itin malonu, sukirmijusių - vos keli. "Voveraičių era šiemet jau baigėsi, o ir kazlėkų derlius eina į pabaigą", - sakė grybautoja, kuri ne tik sau žiemai grybų prisiruošia, bet ir parduoda  grybų supirktuvėje. Tačiau šiemet supirkėjai tarpusavyje itin konkuruoja, mat kai kuriose kaimo vietovėse grybus superka iš Vilniaus atvykę supirkėjai (brangiau nei vietiniai). Jei vietiniai už kilogramą siūlo 20 Lt, tai atvykėliai - keliais litais daugiau... Kita pašnekovė - skudutiškietė. Ji mums atvirai dėstė, jog pačiai grybauti nereikia, nes dažnai grybų atneša  kaimynas ar kitas kaimo gyventojas. " Lapuočių miškuose ir raudonikiai, ir baravykai, ir žaliuokės su lepšiais sveikut sveikutėlėmis kepurėmis jau randasi", - sako moteris, pridurdama, kad miškuose apstu ir riešutų, tik dėl pernelyg karštos vasaros jų branduoliai labai nedideli... 
Tačiau renkant bei ruošiant grybus reikia paisyti elementarių visuomenės sveikatos specialistų teikiamų patarimų. Kaip mums sakė Utenos visuomenės sveikatos centro Molėtų skyriaus vedėjas Vytautas Šakys, mūsų kraštiečiai vartodami grybus yra atsargūs. Tai liudija faktas, jog  apsinuodijimų grybais nei pernai, nei šiemet kol kas nėra fiksuota... Tačiau specialistas visgi primena, kad  apsinuodijusių grybais žmonių skaičius šalyje nemenkas, kartais apsinuodijimai grybais baigiasi ir mirtimi, nes neretai užtenka vos vieno netinkamo grybo... Anot V. Šakio, daugelio apsinuodijimų grybais atvejų būtų įmanoma išvengti, jei grybautojai rinktų tik gerai pažįstamus grybus, būtų ypač atsargūs renkant pievagrybius, nes jie panašūs į blyškiąsias musmires. Kartais ūmėdės ir žaliuokės supainiojamos su žalsvosiomis musmirėmis. "Jeigu abejojate" ar grybas valgomas, nupjautoje vietoje atsargiai lyžtelėkite jį. Pajutus smarkų kartumą ar aitrumą, grybas nevalgomas, išsiskyrusias seiles reikia išspjauti", - sakė sveikatos specialistas. Surinktus grybus būtina kruopščiai nuvalyti ir nuplauti tą pačią dieną. 
 

Daugiau skaitykite „Vilnies“ nr. 66 rugpjūčio 29 d. 

 

Komentarai 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą