Balandžio danguje išsiskirs Venera ir Jupiteris bei įspūdingi Lyridų meteorai

Sietynas skelbs tikrąjį pavasarį
Giedrais balandžio vakarais žvilgsnį trauks du ryškiausi vakaro dangaus šviesuliai: vakaruose - Venera-Vakarinė, o aukštai pietuose - Jupiteris.  
Į kairę nuo Jupiterio švytės išraiškingas Liūto žvaigždynas, nuo jo į dešinę žibės blausios zodiakinio Vėžio žvaigždės, o už pastarųjų nesunkiai atrasime ir įspūdinguosius Dvynius su išsiskiriančiomis Kastoro (aukščiau) ir Polukso (žemiau) žvaigždėmis. Neįprastoje padėtyje - aukštai virš galvos, pačiame zenite spindės Didžiųjų Grįžulo ratų žvaigždės.       
Visą žiemą danguje svečiavęsis Jaučio žvaigždynas visą šį mėnesį glausis link vakarų horizonto, kol galų gale, apie balandžio 23 d. ištirps vakaro žarose ir pradings Saulės spinduliuose iki pat vidurvasario.
Šis Sietyno dingimas nuo seno laikytas tikrojo pavasario pradžios ženklu. Buvo sakoma: "Sietas prapuola - gegutė pradeda kukuoti", "Sietynas žaroje, kumelė vagoje". Šiuo laiku švenčiama Jorės šventė, pirmą kartą į ganyklas išgenami gyvuliai, pradedama orė, ruošiamasi pavasario sėjai.
Ryškiausiai žibės Venera ir Jupiteris
Venera-Vakarinė kiekvieną vakarą po saulėlydžio žibės vis aukščiau keliaudama Jaučio žvaigždynu. Balandžio 11 d. ji atsidurs šiek tiek žemiau gerai visiems žinomo Sietyno žvaigždžių spiečiaus. Balandžio 21-22 d. vakarais kairiau Veneros praslinks Jauno Mėnulio pjautuvas.
Marsas vakaro padangėje glūdės daug žemiau už Vakarinę esančiame neįžiūrimame Avino žvaigždyne ir neilgai trukus po Saulėlydžio leisis už vakarų horizonto. Mėnesio pabaigoje pamatyti Marsą bus jau labai sunku.
Jupiteris visą šį mėnesį vakarais ryškiai spindės aukštai pietuose iškilusiame Vėžio žvaigždyne. Jupiterio šviesis jau palaipsniui blės. Mėnesio pabaigoje jis švytės kaip -2.2 ryškio šviesulys.
Saturnas tekės prieš vidurnaktį pietryčiuose ir bus matomas iki ryto Skorpiono žvaigždyne.
Merkurijus šį mėnesį skendės vakaro žarose ir bus įžiūrimas tik per žiūronus.
 

Daugiau skaitykite „Vilnies“ nr. 29 balandžio 10 d.

 

Komentarai 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą