BIOVELA – UTENOS MĖSA paminėjo Tarptautinę dešrainių dieną ir pasidalijo patarimais, kaip pagaminti

Liepos 23-iąją visame pasaulyje švenčiama Tarptautinė dešrainių diena. BIOVELA – UTENOS MĖSA kviečia prisiminti, kokia yra šio patiekalo atsiradimo istorija ir dalijasi patarimais, norintiems pasigaminti tobulą dešrainį. 

 

„Karštų šunų“ atsiradimo istorija

 

Kaip atsirado dešrainis ir jo pavadinimas, kulinarijos istorikai iki šiol neturi vieningos nuomonės. Viena versijų teigia, kad 1904 m. bavaras Antonas Feuchtwangeris Luizianoje vykusioje prekybos parodoje pardavinėjo karštas dešreles ir, kad turtingi pirkėjai nenusidegintų ir neišsiteptų rankų, kartu su dešrele duodavo baltas pirštines – kad jas mūvėtų valgydami. Kadangi dauguma pirštinių taip ir nebūdavo grąžinamos, A. Feuchtwangeris ėmė jų trūkti. Jis paprašė savo pusbrolio kepėjo pagalbos – iškepti pailgas bandeles, į kurias būtų galima dešreles įdėti – taip atsirado dešrainio pirmtakas.

Antroji versija skelbia visai kitą dešrainio atsiradimo istoriją: „hot dog“ terminas jau buvo vartojamas 1894 m. Jeilyje, kur prie studentų bendrabučių stovėdavo vadinamieji pailgi „šunų vagonėliai“, o iš jų buvo pardavinėjamos karštos dešrelės. Tačiau kiti šaltiniai rodo dar ankstesnį „karštų šunų“ termino atsiradimą – teigiama, kad „dachshund” dešreles į Ameriką atvežė vokiečių emigrantai, kurių atsivežti taksų veislės šuniukai sulaukė pašaipų ir palyginimų su dešrelėmis. Šis pavadinimas vėliau prilipo ir vokiečių mėgstamoms Frankfurto dešrelėms – „mažiems šunims“. Dar vėliau terminas transformavosi į visiems žinomą „hot dog“.

 

Dešrainių festivalis

 

BIOVELA – UTENOS MĖSA, per metus pagaminanti apie 7561 toną dešrelių, šią dieną nusprendė švęsti kartu su kolegomis ir suorganizavo Dešrainių festivalį. Utenos gamykloje visiems darbuotojams buvo gaminami specialiai šiai šventei sukurti dešrainiai su „Bratwurst“ kepamosiomis dešrelėmis ir įvairiais pagardais.

dsc09008.jpg

Festivalyje vyko ir konkursas, kurio metu buvo siekiama išsiaiškinti, kuris darbuotojas gali greičiausiai suvalgyti dešrainį. Geriausias užfiksuotas laikas – 28 s.! Taip pat šventės erdvėje visi buvo vaišinami „biovelišku“ mėlynu punšu, grojo muzika, įrengta poilsio erdvė, restoranas ant ratų „Cloud Kitchen Catering“ rūpinosi, kad visi darbuotojai mėgautųsi tobulais dešrainiais.

„Visuomet smagu susiburti minint šventes, o dar smagiau, kai tos šventės susijusios su mūsų aistra – maistu. Suburti apie 1600 darbuotojų buvo iššūkis, todėl renginį kruopščiai planavome iš anksto. Kaip didžiausias Utenos regiono darbdavys esame atsakingi už visus savo darbuotojus, tad džiaugiamės būdami kartu ne tik dirbdami, siekdami bendrų tikslų, bet ir pramogaudami“, – šventės nuotaika dalijasi Žmogiškųjų išteklių departamento direktorė Ieva Ragauskaitė.

 

Kaip pasigaminti tobulą dešrainį

 

Norintiems pasigaminti tobulą dešrainį, BIOVELA maisto patirčių ekspertas Lukas Semeževičius dalijasi patarimais:

 

Dešrelės

 

Įprastai dešrainiams naudojamos dešrelės, kurias reikia sušildyti karštame vandenyje ar garuose. Daugelis prekyboje esančių dešrelių jau yra termiškai apdorotos, tad jų ilgai virti nereikia – tik pašildykite ir formuokite dešrainius.

Svarbu paminėti, kad jei svarstote gaminti dešrainius gamtoje, kepti dešreles griliuje, rinkites tokias, kurias galima kepti. Augant grilio kultūrai Lietuvoje, formuojasi ir vis didesnė kepamųjų dešrelių pasiūla. BIOVELA savo asortimente turi didelį pasirinkimą įvairių dešrelių skaniausioms jūsų akimirkoms!

 

Bandelė

 

Parduotuvių asortimente galima rasti daugybę skirtingų rūšių dešrainių bandelių – nuo įprastų mielinių iki naujausios mados – su bulvėmis. Dešrainių bandelę pasirinkite pagal tai, kokius ingredientus naudosite. Jei norisi intensyvaus skonio ir naudosite tradicinius priedus – tuomet puikiai tiks mielinės bandelės. Jei visgi norite papildomo skonio, puikiai tiks saldžios sviestinės dešrainių bandelės.

Taip pat pasirinkite ir kokią bandelės rūšį naudosite – prancūzišką ar amerikietišką. Prancūziškos bandelės puikiai tinka tuomet, kai tiesiog norite dešrainio su padažais, o jei norite susikurti gausesnį dešrainį – rinkitės amerikietiško tipo bandeles. 

 

Padažai

 

Populiariausių padažų top 3 – neaplenkiamas. Tai garstyčios, pomidorų padažas ir majonezas. Dažnu atveju šie visi trys padažai maišomi į vieną dešrainį.

Tačiau dešrainiams puikiai tinka ir intensyvesnio skonio padažai tokie kaip BBQ padažas su viskiu, majonezinis šriračos ar aštrių garstyčių padažas.

Papildomus skonius galite įvesti ir naudodami gaiviuosius padažus kaip tzatziki, salsa bianca ar romesco (orkaitėje keptų paprikų padažas).

 

Pagardai

 

Papildomų pagardų asortimentas yra be galo didelis ir labai individualus. Tačiau yra keletas patarimų, kaip pasirinkti tinkamą pagardą. 

Jei norisi papildomos rūgšties, puikiai tiks marinuoti agurkai. Norite daugiau traškumo – nieko nėra geriau nei kepti, džiovinti svogūnai. Jei mėgstate aštriau, įsidėkite pjaustytų jalapenų, o sotumo priduos šaukštas pupelių ar kukurūzų, kurie suteiks ir papildomo skonio, ir pridės maistinės vertės.


 

 

Komentarai 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą