„Tylūs“ fejerverkai nėra tokie jau tylūs. Ka apie juos žinome?

Prieš kelis metus socialiniai tinklai sujudo dėl naujo produkto fejerverkų rinkoje - jie praminti „tyliaisiais“ fejerverkais jų populiarumas tuo metu paaugo ir jie, susidėliojant kai kuriomis aplinkybėmis, vėl prisimenami.

 

Paskutinis kartas Lietuvoje buvo kai į šalį atvyko nuo karo bėgantys ukrainiečiai, ypač ukrainietės su savo mažais vaikais. Tuomet daugelyje miestų fejerverkų šou buvo atsisakyta arba jie pakeisti kitomis alternatyvomis - tyliaisiais fejerverkais, šokančiais fontanais, projekcijomis, lazerių ar kitokiu šou. Tačiau švenčių metu vis dažniau grįžtama prie tradicinių fejerverkų pasirodymų. Pavyzdžiui šių metų Jūros šventėje Klaipėdoje jau galėjome matyti įprastą fejerverkų pasirodymą.

 

Italijos Collechio miestelis žengė didelį žingsnį fejerverkų triukšmo ir baimės gyvūnams mažinimo kryptimi. Miestelyje uždrausta naudoti kitokius negu tyliuosius fejerverkus. Tikslas, suprantama, yra ne tik patausoti naminių gyvūnų ir gyvulių psichinę sveikatą, tačiau ir sumažinti žalą laukiniams gyvūnams ir ypač paukščiams.

 

„Tylūs“ - klaidinantis žodis

 

Dauguma šių fejerverkų nemačiusiųjų galvoja, kad tokie fejerverkai yra lygiai tokie patys kaip įprasti profesionalūs fejerverkai, tik beveik be garso. Deja, realybė šiek tiek kitokia. Kad ir kokie patyrę pirotechnikai dirba su fejerverkais iki šiol nėra rastas būdas kaip efektyviai „ištrinti“ sprogimą iš fejerverko. Sprogstamasis užtaisas fejerverko viduje iš esmės ir sukuria mus taip žavintį reginį. Jis įžiebia ir išsviedžia tolyn cheminius elementus, kurie vėsdami išskiria energiją šviesos pavidalu, todėl mes juos ir matome.

Todėl „tylieji“ fejerverkai tiksliau galėtų vadintis „tylesniais“ fejerverkais. Juos stebint pirmas dėmesio atkreipimo vertas dalykas yra tai, kad jie neatrodo tokie įspūdingi - sprogimai daug mažesni, „puokštės“ irgi kuklesnės, tačiau sprogimai neabejotinai girdimi ir atpažįstami

 

Tai nėra naujiena

 

Tylesni fejerverkai nėra naujas išradimas, tiesiog pastaruoju metu apie juos kalbama dažniau. Šie fejerverkai būdavo naudojami ir seniau siekiant papildyti didžiuosius fejerverkų šou, tai įvairios „kometos“, „lietučiai“, „žuvytės“. Pastarosios iš esmės panašios į sprogusią puokštę, tik po sprogimo kiekvienas blyksnis ne skrieja tiesia trajektorija (ir fejerverką paverčia dideliu rutuliu), o pajuda skirtingomis kryptimis, taip labai primindamos išbaidytas žuvis tvenkinyje ar akvariume. Visi šie fejerverkai „aktyvuojami“ nedidelio užtaiso, kuris atitinkamai ir sprogsta daug tyliau

 

Tokie fejerverkai dažniau naudojami mažų švenčių metu ir vieni patys yra itin reti didesniuose renginiuose, miestų šventėse ar didžiosiose metų šventėse.

 

Trūkumai ir privalumai

 

Pagrindinis trūkumas, kurį jau apžvelgėme - fejerverkų neįspūdingumas. Nors mažiems miesteliams, šeimų ar kaimo šventėms jie tinka, bet didelei stebėtojų miniai jie atrodytų blankūs. Būtent todėl jie tik papildo didžiuosius fejerverkų pasirodymus.

 

Dažnai tokie fejerverkai net neiššaunami, jie savo veikimo principu primena torto fejerverkus, tiek kibirkštys šauna į kelių metrų aukštį. 

Taip pat tokie fejerverkai, dėl savo sąlyginio nepopuliarumo neskatina industrijos tobulėti juos kuriant, jų poreikį palaiko tik mažų miestelių ir bendruomenių noras turėti tylesnį fejerverkų pasirodymą vietinės šventės metu.

Todėl jų nėra tikslo tobulinti ir gerinti, nes jiems trūksta tik tų didžiųjų ir įspūdingųjų sprogimų, kurių su šiandieninėmis žiniomis neįmanoma sukurti tylių ir net nėra tinkamos rinkos, kad būtų realus poreikis inovacijoms.

 

Ateitis

 

Šio tipo fejerverkai vis tiek turi ir ilgai turės savo vietą fejerverkų šou. Jie vis dar bus įkomponuojami į didžiuosius pasirodymus, naudojami smulkesnėms šventėms, arba kombinuojami su kitais pasirodymais. Pastaruoju metu jie naudojami kartu su projekcijomis, muzikiniais pasirodymu, vandens fontanų šou, dronų pasirodymu.

Net triukšmingas muzikinis pasirodymas su tyliaisiais fejerverkais būtų vis tiek mažiau gąsdinantis naminius ir laukinius gyvūnus, bei mažiau kenkiantis žmogaus klausai.

Todėl tokie fejerverkai artimiausiu metu jei neišpopuliarės, tai bent jau ir neišnyks.

Komentarai 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą